Kanel och Kardemumma Bullar
Ingredienser:
ca 40 st
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
14 - 15 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 msk mald kanel
Garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°.
Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker,
kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt
jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Rör ihop fyllningen. Arbeta degen
på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45
cm. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i
ca 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla
bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8 - 10 min. Låt
svalna på galler under bakduk. Bull-variation: Mandelbullar: Tillsätt 100 g finhackad
mandel i fyllningen. Kardemummabullar: Byt ut kanelen i fyllningen mot mald
kardemumma. Vaniljbullar: Byt ut kanelen i fyllningen mot vaniljsocker.